Nieuwsbrief 14: Twee nieuwe uitbreidingen

Header

Twee nieuwe uitbreidingen in het CMS

Zoals in onze laatste nieuwsbrief al te lezen was, sturen we de komende tijd af en toe nieuwtjes over ontwikkelingen in het CMS. Zo vlak voor de kerst de eerste kleine aanpassingen, in aanloop naar de grote vernieuwingen van volgend jaar.

  • Google Picasa
  • QR-codes
  • Anders uploaden
  • Aanvallen op de server
  • KerstvakantieGoogle Picasa

PicasaEen aantal van onze klanten maakt gebruik van onze Thumbnailer-plugin. Hiermee is het o.a. mogelijk om foto's, die in een Google Picasa-album staan op de eigen website te tonen. Google verandert echter regelmatig instellingen van Picasa, waardoor wij gedwongen worden om onze plugin ook aan te passen.

Kort geleden is dit met de download-mogelijkheid gebeurd. Tot nu toe werden bezoekers, die een afbeelding wilden downloaden "doorgestuurd" naar de Picasa-website. Dit hebben we nu aan kunnen passen, zodat mensen gewoon op uw website kunnen blijven. Er is echter wel een beperking: vanaf nu is niet meer mogelijk om afbeeldingen groter dan 1600 pixels (hoogte of breedte) op te halen bij Picasa. Voor de meeste klanten zal dit geen probleem zijn. Indien u uw afbeeldingen toch groter wil aanbieden, dan zult u de link, zoals u die in het Picasa-album vindt, direct op uw website moeten vermelden.QR-codes

QR-codeU hebt ze vast al ergens gezien: QR-codes. Ze staan steeds vaker op tijdschrifen, filmposters of reclames in bushokjes.

Het vierkantje met de zwart-witte patronen is een tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld in Japan. De letters QR staan voor Quick Response ("snelle reactie").

Leuk, maar waarom vertellen we dit allemaal?

Tegenwoordig zijn steeds meer Smartphones uitgerust met een camera en software, die deze QR-codes kunnen scannen en verwerken. Als u een QR-code van bijvoorbeeld het URL van uw website afdrukt op een foldertje, of uw visitekaartje, dan kan een potentiële klant meteen uw website bezoeken door de code te scannen.
U kunt het ook gebruiken om mensen door te sturen naar een specifieke pagina binnen uw website, waar u bijvoorbeeld achtergrond-materiaal hebt staan bij de presentatie die u zojuist hebt gehouden.

Vanaf het eind van deze week zult u, aan de beheerkant van uw website, een nieuw knopje "Toon QR" aantreffen in de pagina-editor. Als u hierop klikt, verschijnt er een QR-code, die bij die pagina hoort. Als u met de rechter muisknop op de afbeelding klikt (Mac-gebruikers [ctrl-klik]) kunt u deze met "bewaar afbeelding als..." op uw eigen computer opslaan.Anders Uploaden

Drag-and-dropNog een uitbreiding op het CMS: Het uploaden van afbeeldingen en documenten is aangepakt. Vanaf het eind van deze week kunt u kiezen hoe u uw materiaal wilt uploaden: Óf op de bekende manier via een "Browse"-knop, of via het zgn. "drag-and-drop".

U sleept dan het bestand op het invoer-vlakje en laat het los als de kleur donkerder wordt. Het pad naar het file wordt dan automatisch ingevuld.

Ook zult u voortaan kunnen zien, hoe het uploaden verloopt. Zeker met grote bestanden is het prettig dat u kunt inschatten, hoe lang uploaden nog gaat duren.

Deze uitbreiding werkt op Safari (vanaf versie 5) en Firefox (vanaf versie 8). Klanten met Internet Explorer moeten nog even wachten. Hun browser is nog niet uitgerust voor deze nieuwe ontwikkelingen. Microsoft heeft beloofd dat IE 10 de technieken die hiervoor nodig zijn zal gaan ondersteunen.HackerAanvallen op de server

Tijdens onze dagelijkse controles van de servers, ontdekten we afgelopen week, dat ze steeds vaker onder vuur werden genomen door hackers. Ze proberen zo zwakke plekken op de server te vinden.

Onze systemen zijn daar goed tegen beveiligd, dus de pogingen zijn niet gelukt. De vele duizenden aanvragen hadden echter wel tot gevolg dat de websites van onze klanten op het moment van zo'n aanval, gedurende hooguit een minuut, zeer traag reageerden. Daarom hebben we onze beveiligingscode nog meer aangescherpt, zodat de eerste de beste poging om de server aan te vallen, direct wordt onderkent en afgeslagen.Kerstvakantie

KerstHet einde van het jaar nadert, en voor velen van u zal dat betekenen dat u dat viert met een aantal vrije dagen. Wij doen dat ook. Tijdens de laatste week van december en de eerste week van 2012 zullen we iets minder bereikbaar zijn. Mail wordt dagelijks gelezen, en de telefoon beantwoord, maar alleen dringende zaken zullen meteen worden afgehandeld.

Gewone vragen en verzoeken beantwoorden we weer vanaf 9 januari.

Hierbij willen we u fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar wensen, en, als u vrij bent, een hele fijne vakantie.


Ten slotte

Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief (of iets anders natuurlijk), neemt u dan deze week, of na 9 januari contact met ons op.Terug naar het overzicht