Het zonnepanelen project
Het project "nieuwe zonnepanelen" heeft diverse doelstellingen:
- Allereerst natuurlijk meer zonnestroom opwekken, het liefst ons eigen volledige gebruik. Het restant wordt "via het lichtnet" benut om de servers van groene stroom te voorzien
- Beter dan nu meten wat de opbrengst van de panelen is. Dit geldt voor zowel de eerdere installatie als de nieuwe installatie.
- Software maken om de installaties uit te lezen, en de resultaten te administreren en grafisch weer te geven.
Voor beide installaties zijn bovenstaande doelen inmiddels gerealiseerd, zoals u op de pagina met actuele grafieken kunt zien.
De eerste installatie
De Mastervolt Soladin 600 kan gelezen worden via een seriele poort. Hiervoor is wel een speciale kabel nodig. Deze kabel was te koop voor 55 euro, maar ik vond een elektronisch schema om 'm zelf te maken. En aangezien dat mijn oorspronkelijke vak was, voelde ik me verplicht de kabel het zelf te maken. Bovendien kon het dan voor 3,- (kosten printplaat) plus wat onderdelen die ik nog had liggen. Zie deze pagina voor de zelfgebouwde kabel. Ik gebruik de solget software van Marcel Reinieren voor het uitlezen van de panelen.
De tweede installatie
De nieuwe installatie heeft een BlueTooth faciliteit, waarmee de opbrengst gelezen kan worden. De bestaande uitleessoftware voor Linux software bleek bugs te bevatten, wat resulteerde in veel vermeende Bluetooth Communicatiefouten, maar dat achteraf niet was. Ik heb eigen software geschreven, zie https://github.com/creagraphy/sb_bt.
Raspberry PI
Aanvankelijk gebruikten we een FitPC (die 10 a 15 Watt gebruikt als hij aan staat) om de panelen uit te lezen. Maar deze is inmiddels vervangen door een Raspberry PI. Een spectaculaire computer op een minuscuul printje, dat slechts 2 Watt gebruikt. Toch is het een volledige (Linux) computer, compleet met hoge resolutie monitor aansluiting, aparte TV aansluiting, een snelle grafische processor en voldoende mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten.
Inmiddels leest deze de panelen uit, met behulp van een serieel naar USB converter (met de eerdergenoemde zelfgebouwde kabel), en een BlueTooth dongle. Lees meer over dit project op de Raspberry PI pagina.